10 Journeys // useful numbers ?

March 31, 2009 at 12:12 pm (Artists Statement & Reflection, Main Derives)

I decided to reduce the amount of journeys to 10 due to time constraints.

Now that all my derives are complete and all my sound material is prepared,

I will spend the remaining 12 weeks composing.

final2

 

I’ve been doing a few calculations which may feed in to how I work with my sound material:

 

distances

Approximate journey distances (km = miles) // time (hrs/min) // avr. speed (S – mph):

50mm = 1 km (map ratio)

TBS – 600mm = 12 km = 7.5 miles
// 4hr 57m = 4.95 hr
S = 7.5 / 4.95 = 1.52 mph

TBN – 250mm = 5 km = 3.1 miles
// 3hr27m = 3.45 hr
S = 3.1 / 3.45 = 0.9 mph

LBS – 250mm = 5 km = 3.1 miles
// 3hr15m = 3.25 hr
S = 3.1 / 3.25 = 0.95 mph

LBN – 330mm = 5.6 km = 3.5 miles
// 1hr54m = 1.9 hr
S = 3.5 / 1.9 hr = 1.84 mph

GJBS – 230mm = 4.6 km = 2.9 miles
// 1hr34m = 1.56 hr
S = 2.9 / 1.56 = 1.86 mph

GJBN – 320mm = 5.6 km = 3.5 miles
// 3hr14m = 3.23 hr
S = 3.5 / 3.23 = 1.08 mph

VBS – 470mm = 9.4 km = 5.8 miles
// 4hr27m = 4.45 hr
S = 5.8 / 4.45 = 1.3 mph

VBN – 320mm = 6.4 km = 4 miles
// 2hr20m = 2.33 hr
S = 4 / 2.33 = 1.72 mph

ABS – 280mm = 5.6 km = 3.5 miles
// 3hr29m = 3.48 hr
S = 3.5 / 3.48 = 1.01 mph

ABN – 510mm = 10.2 km = 6.3 miles (1 dp)
// 4hr5m = 4.08 hr (2dp)
S = 6.3 / 4.08 = 1.54 mph

Total distance = 69.4 km = 43.1 miles
Total time = 32hr 42 m = 32.7
Total average speed = 1.32 mph (2 dp) or 1.372 mph (using rounded S)

idea

I could, for example, use the distance of a journey as time signature (e.g. 3.5 miles = 3/5 sig),

scale the journeys time length as total time for a composition (e.g. 1hr54 = 1m54sec),

use the average speed to set the beats per minute / tempo (1.84mph = 184 bpm)

 

Chronological order of journeys:

 LBN    – 09.01.10
LBS    – 09.01.11
GJBS – 09.01.14
GJBN – 09.01.28
VBN    – 09.01.29
TBN    – 09.02.04
VBS    – 09.02.19
ABS    – 09.02.20
ABN    – 09.02.21
TBS     – 09.03.11


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: